FAMILIEOPSTELLINGEN

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een heel krachtige vorm van therapie waarmee je vastgeroeste patronen in jezelf en in je familie kunt doorbreken.

Iedereen maakt deel uit van een familiesysteem. Als individu ben je door het systeem gevormd en heb je daarbinnen je eigen rol. Dat heeft invloed op hoe je in het leven staat en hoe je in contacten met anderen bent.

Een familieopstelling kan op een ontroerende en vaak wonderlijke manier inzicht geven in de onbewuste patronen die jouw problemen veroorzaken. Vaak zijn die patronen doorgegeven van generatie op generatie. Een familieopstelling verbindt je met jouw familiesysteem, jouw voorouders en hun lot, waardoor je zelf verandering kunt brengen in wat vast zit, in wat zich steeds maar herhaalt in je leven.

Wanneer kan een familieopstelling helpen?

Loop je steeds tegen dezelfde dingen aan in het leven en heb je het gevoel dat iets in je familiegeschiedenis daar de oorzaak van is? Dan kan een familieopstelling inzicht geven. De problemen hoeven zich niet perse in de familiesfeer voor te doen. Je kunt ook tegen problemen aanlopen op het werk of in vriendschappen. Het is wel belangrijk dat je bereid bent om de confrontatie met jezelf en je verleden aan te gaan.

Hoe ga ik te werk?

Als je een familieopstelling doet, hoeven daar geen andere familieleden bij aanwezig te zijn. Ik werk met representanten die de rol aan kunnen nemen van familieleden, maar ook van jou. Ik plaats jou en de representanten in een ruimte op basis van een thema dat jij aangeeft. Hierdoor komt er informatie vrij die te maken heeft met het thema. Vervolgens worden representanten verschoven om voor iedereen een ‘gezonde’ plek te vinden, en dan met name voor degene die jou representeert. Dit proces kan zeer helend zijn. Oude patronen worden losgelaten en nieuwe, gezonde beelden geïntegreerd.
Vaak komen inzichten tijdens of vlak na een opstelling, maar het kan soms ook even duren voor wat tijdens de opstelling is gebeurd op z’n plek valt.

Duur van de therapie

Een familieopstelling is eenmalig en duurt 1,5 tot 2 uur.