Breathwork


(fotocredits: Jacqueline van den Heuvel)

Op deze pagina vind je alle informatie over breathwork:


Wat is breathwork?

Breathwork is een veilige en krachtige therapievorm die zeer transformatief en bevrijdend kan werken. Je gaat bij breathwork je ademhaling bewust sturen om zo bepaalde processen in lichaam en geest te beïnvloeden.

Het is voor veel mensen erg bijzonder en soms zelfs ongelofelijk te ervaren wat er op fysiek, emotioneel en mentaal vlak gebeurt wanneer je een ademsessie ondergaat. Dankzij breathwork laat je de energie letterlijk letterlijk weer door je systeem stromen en kunnen emotionele blokkades of vastgezette trauma’s in je lichaam oplossen.


Waarbij kan breathwork helpen?

Breathwork is een krachtige vorm van therapie, die in te zetten is voor verschillende klachten en uitdagingen in het leven. Waaronder:

 • Traumaverwerking
 • Stress
 • Burn-out
 • Angsten en fobieën
 • Concentratie- en geheugenproblemen
 • Depressieve gevoelens
 • Afleren van ongewenst gedrag
 • Verslaving
 • Inzicht krijgen in eigen mogelijkheden
 • Spanning en nervositeit
 • Onbegrepen pijnklachten
 • Psychosomatische klachten als hyperventileren en maag- en darmklachten
 • Ondersteuning van een genezingsproces
 • Slaapproblemen
 • Seksuele problemen


Hoe verloopt een breathwork sessie?

Je gaat tijdens een breathwork sessie gedurende langere tijd sneller en dieper ademen, volgens een ‘verbonden ademhaling’. ‘Verbonden’ wil zeggen dat je de pauzes die normaal vallen na de in- en uitademing weglaat, en de in- en uitademingen dus continu in elkaar overvloeien. Hierdoor kan je dagbewustzijn tijdelijk uitschakelen en kan jij doordringen tot diepere lagen van je bewustzijn.

De manier van ademen tijdens een breathwork sessie heeft een grote invloed op je mentale, fysieke, emotionele en spirituele zijn. De ritmische muziek die wordt gebruikt tijdens een sessie, versterkt dit proces.

Een breathwork sessie duurt zo’n twee uur. Na het ademen volgt een half uur van rust en stilte, zodat het proces tot op het diepste niveau kan doorwerken. Een breathwork sessie eindigt altijd met ruimte voor reflectie, een stuk fruit en een kop thee met honing om terug op krachten te komen en tips en begeleiding om goed te gronden. Je krijgt een creatieve opdracht mee voor thuis, zodat je jouw ervaringen op een goede manier kunt verwerken en integreren.


Wat kan je ervaren tijdens een breathwork sessie?

Tijdens een breathwork sessie wordt jouw innerlijke wijsheid geactiveerd. Er zit veel opgeslagen in je systeem, op een onderbewust niveau. Dit doet onze natuur om ons te doen laten overleven; gevoelens worden onderdrukt en trauma’s worden opgeslagen. Tijdens een breathwork sessie kan alles wat in je ligt opgeslagen omhoog komen, waardoor het ook los kan komen. Door het te voelen en doorvoelen, kan het geheeld worden.
De effecten van een breathwork sessie kunnen op drie niveaus ervaren worden: fysiek, emotioneel en spiritueel. Wat je precies gaat ervaren, is van tevoren niet te zeggen. Geen sessie is hetzelfde.

Fysieke effecten

Je kunt fysieke sensaties ervaren, denk aan tintelingen, verkramping, trillen, gillen, lachen, huilen, schudden, schokken en temperatuurveranderingen. Dit zijn allemaal natuurlijke vormen van expressie en ontlading, en niets om je zorgen over te maken.

Emotionele effecten

Er kunnen allerlei herinneringen en emoties naar boven komen, van intens verdriet naar grote euforie en alles wat er tussen ligt. Dit mag allemaal gevoeld worden. Je adem draagt je tijdens dit proces. Je krijgt het vertrouwen om erdoorheen te ademen, waardoor je emoties kunnen verzachten en oplossen.

Spirituele effecten

Je kunt (dit hoeft niet) spirituele ervaringen hebben tijdens een breathwork sessie. Je komt in een staat van verhoogd bewustzijn en kan gaan hallucineren of een mystieke of eenheidservaring hebben.

Een breathwork sessie kan ontzettend krachtig en transformatief zijn en staat soms gelijk aan jaren psychotherapie. Hierdoor kan het ook overweldigend zijn, maar de adem geeft je nooit meer dan je dragen kan. Bovendien ben je altijd veilig en onder goede, liefdevolle begeleiding.


Wat is de duur van breathwork?

Eén breathwork sessie duurt ongeveer twee uur, inclusief integratie. Ik neem ruim de tijd voor jouw proces en ervaringen. Hoeveel sessies je nodig hebt, hangt af van je hulpvraag. Na het intakegesprek kan ik hier wel een inschatting van maken.


Aandachtspunten bij breathwork

Breathwork heeft een grote helende kracht in zich. Het kan zijn dat je de positieve effecten direct na de sessie ervaart, waardoor je krachtiger en sterker in het leven komt te staan.

Het kan ook gebeuren dat je je eerst minder goed voelt. Je voelt je bijvoorbeeld erg moe of verward na de sessie, of ervaart diverse lichamelijke klachten. Je hoeft hier niet van te schrikken, het is een teken dat er veel gebeurd is in je systeem. Alles wat je van binnen hebt ervaren en aangeraakt, heeft tijd nodig om verwerkt te worden en een plekje te krijgen, zowel fysiek als mentaal.

Het is goed te weten dat het lichaam meestal achterloopt op de geest, als het op transformatie aankomt. Gun jezelf een paar dagen of weken rust, zodat je kunt ervaren dat je je hierna beter voelt dan voor de sessie.

Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met me opnemen, ik vind het erg belangrijk je van de juiste nazorg te voorzien. Ook is het in sommige gevallen verstandig om een vervolgafspraak eerder of juist later te plannen, ik geef je hier graag persoonlijk advies over.