Hoe vind je meer balans in je leven? 10 tips voor een gelukkiger leven!

"Wat is balans? Hoe vind je meer balans in je leven? Wat doet balans met je?" Dat zijn vragen die we ons allemaal wel eens stellen. Balans is een belangrijk aspect van het leven, maar soms is het moeilijk om die balans te vinden. In dit artikel geven we 10 tips voor hoe je meer balans in je leven kunt vinden.

Wat is balans?

Balans is hetgeen wat ervoor zorgt dat je niet overal maar door elkaar heen raast. Het is het vinden van een evenwicht in je leven, zodat je niet constant in een stressvolle of negatieve stressstand verkeert. Je kunt het vergelijken met een toren: als alle blokken netjes op elkaar staan, is de toren in balans. Wanneer er een blokje uitvalt, of er wordt een blokje bijgezet, is deze uit balans. Het is hetzelfde met jou als persoon: wanneer er sprake is van meer stress dan ontspanning in je leven, ben je uit balans.

In balans komen met jezelf geeft innerlijke rust

Innerlijke rust. Dat is iets waar de meeste mensen naar verlangen. We willen graag rust ervaren in ons zelf en vertrouwen hebben in hoe het leven loopt. Hoe moeilijk of zwaar dat soms ook kan zijn. Op het moment dat we in aanraking komen met problemen, moeilijkheden, en stress is de kans groot dat we er veel over na gaan denken en we zo de balans tussen gevoel en verstand missen. Veel denken of piekeren zorgt er voor dat we 'in ons hoofd' blijven zitten en de verbinding met ons gevoel, ons hart niet meer goed kunnen voelen.

Het kan zijn dat op het moment dat we contact maken met ons gevoel er pijn, verdriet of angst zit. Het voelt zwaar en teveel om allemaal maar te voelen. Er zijn immers zoveel vragen die beantwoord moeten worden. Zoveel keuzes die gemaakt moeten worden. Ondertussen stopt het leven niet en leven we door op automatische piloot.

Op lange termijn kunnen we slaapproblemen zoals niet in kunnen slapen, niet goed door kunnen slapen of heftige dromen ervaren. Overdag ben je dan geprikkeld, moe en lusteloos. Ook kan het effect op je eetlust, je energie, en zelfs je gezondheid hebben. De overtuiging om steeds maar door te gaan zonder stil te staan bij wat je voelt, wie je werkelijk bent en wat je wensen zijn eist zijn tol op. Je raakt letterlijk op.

Lichaam en geest uit balans symptomen

Lichaam en geest uit balans symptomen kunnen onder andere bestaan uit:

  • Gevoelens van angst, onrust en prikkelbaarheid
  • Concentratieproblemen en geheugenproblemen
  • Slaapproblemen of verminderde energie
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Hoofdpijn
  • Huidproblemen
  • Stemmingswisselingen en depressieve gevoelens


Als je last hebt van een of meerdere van deze symptomen, is het belangrijk om hulp te zoeken. Durna Hypnotherapie Heemskerk kan je helpen om inzicht te krijgen in je leven en wat je kunt doen om meer in balans te komen. Van angst loslaten tot tips om beter te slapen.


Wat kun je doen om meer balans in jezelf te vinden?

Hieronder geven we je een aantal tips om meer balans in jezelf te vinden. Wanneer je dit uitvoert zul je zien dat die balans er vanzelf komt.

1. Pas mindfullness oefeningen toe in het dagelijks leven

Sta stil. Stop met rennen en sta stil. Een paar keer per dag, desnoods één keer per dag sta stil bij jezelf. Concentreer je op je ademhaling. Wat valt je op? Probeer niet te oordelen, maar enkel te observeren. Hoe voelt je lichaam aan? Voel je ergens spanning en welk deel van je lichaam zou wat meer aandacht kunnen gebruiken?

Je kunt voelen door gewoon te ademen en stil te staan bij jezelf je spanningen los kunt laten. Dit betekent niet dat je geen gedachtes mag hebben. Gedachtes kun je zien als golven die komen en gaan. Probeer ook daar objectief naar te kijken, zonder oordeel. Naast dat je voelt wat er in je lichaam gebeurd, is er ook ruimte om te voelen welke emoties er zijn. In het begin kun je ervaren dat je gevoelens even toenemen. Dat is niet erg, ze mogen er eindelijk zijn. Je hebt aandacht voor wat je voelt. Probeer toe te staan wat er ook is dat je tegen komt.

Lees ook eens: meer rust met je ademhaling: ademhalingsoefeningen, ontspanning & meer

Mocht je deze oefening vanuit de mindfulness dagelijks toepassen zul je merken dat het steeds makkelijker gaat om stil te staan, stil te zijn. De basis van mindfulness is aandacht. Aandacht voor wat er is. Zonder kritiek, oordeel, of richting. Alles wat er is, is goed. En dat is precies wat er voor zorgt dat er ruimte ontstaat.

Wil je meer over mindfulness leren? Doe dan een keer mee met een training. Meer informatie vind je hier.

2. Doe aan ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen zijn erg belangrijk om je lichamelijke en mentale gezondheid in balans te houden. Denk bijvoorbeeld aan yoga, meditatie (zie voorbeeld hierboven), autogene training of progressive muscle relaxation.

3. Stel grenzen

Stel grenzen aan wat je aankunt en wat je niet aankunt. Wees niet bang om nee te zeggen, zeker niet wanneer je het al druk hebt. Je hoeft ook niet alles te doen wat er van je gevraagd wordt. Wees kritisch en stel jezelf de vraag: gaat dit bijdragen aan mijn doelen en aan mijn geluk? Zo niet, dan is het antwoord waarschijnlijk nee.

4. Laat los wat je niet kunt veranderen

Er zijn veel dingen in het leven die we niet kunnen veranderen, zoals het weer, onze ouders of onze baan. Het is belangrijk om te erkennen dat we sommige dingen niet kunnen veranderen, en dat we daarmee moeten leren leven.

5. Wees dankbaar

Dankbaarheid is een krachtige emotie die ervoor zorgt dat we ons beter voelen. Wees dankbaar voor wat je wel hebt in het leven, in plaats van te focussen op wat je niet hebt.
6. Doe aan reguliere lichaamsbeweging

Reguliere lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Bewegen geeft je namelijk een boost aan je humeur en maakt je rustiger. Zorg er wel voor dat je lichaamsbeweging niet ten koste gaat van je ontspanning, want dan is het niet meer in balans.

7. Plan rustmomenten in

Je hoeft niet de hele dag door te gaan, zorg er ook voor dat je rustmomenten inplannen. Plan bijvoorbeeld een halfuur per dag in waarin je alleen bent, zonder afleidingen. Gebruik die tijd om te mediteren, een boek te lezen of gewoon even te ontspannen.

8. Eet gezond en regelmatig

Een gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Zorg ervoor dat je regelmatig eet, en eet niet te veel of te weinig. Gezonde tussendoortjes zijn bijvoorbeeld fruit, noten of yoghurt.

9. Maak tijd voor hobby’s en interesses

Hobby’s en interesses zorgen ervoor dat we ons beter voelen. Maak tijd voor de dingen die je leuk vindt, zoals sporten, muziek maken, schrijven, tekenen of een andere hobby.

10. Wees lief voor jezelf

Het is belangrijk om lief te zijn voor jezelf, je verdient het om gelukkig te zijn. Doe wat je leuk vindtef jezelf genoeg rust en ontspanning en wees lief voor jezelf.

Hulp nodig om meer in balans te komen?

Als je moeite hebt om balans in je leven te vinden, kun je hulp vragen aan een professional. Durna Hypnotherapie Heemskerk kan je helpen om inzicht te krijgen in je leven en wat je kunt doen om meer in balans te komen.

Neem contact op


Gesprek laden